Najlepsza pasta w Warszawie - gdzie ją zjeść?
Włoska kuchnia słynie z doskonałych past, czyli dań z makaronów o przeróżnych dodatkach. Włosi znają nieskończenie wiele sposobów na przygotowywanie tego rodzaju potraw, jednak pewne przepisy są niezmienne. Na pewno każdy słyszał o spaghetti boloniese czy paście caccio e pepe. Gdzie można zjeść dobre dania tego rodzaju?
Można postarać się przygotować je we własnym domu, wymaga to jednak sporej wprawy, nie każdy bowiem potrafi przyrządzać te dania w taki sposób, by miały nie tylko idealny smak, ale też na przykład konsystencję. Rozpuszczenie i rozmieszanie sera z makaronem czy jajka dodawanego do carbonary to spore wyzwania. Przede wszystkim jednak gotowanie po włosku wymaga zastosowania oryginalnych włoskich produktów. W przeciwnym razie danie, jakie się uzyska, nie będzie prawdziwą włoską pastą, nie będzie też tak smakować, pachnieć ani wyglądać. Chcąc zatem delektować się przysmakiem niczym w Mediolanie czy Weronie, warto odwiedzić dobrą włoską restaurację, koniecznie prowadzoną przez Włochów, Polacy bowiem nie są w stanie gotować identycznie jak Włosi.
Wiedzą o tym miłośnicy restauracji Culiinaria Italiana, oferującej, ich zdaniem, najlepszą pastę w Warszawie. Oczywiście w ofercie tego lokalu znaleźć można też wiele innych znakomitych włoskich dań. W przypadku past w menu dostępne są różne ich warianty, często bardzo proste, opierające się na zaledwie kilku składnikach - prostota jest typową cechą włoskiej kuchni. Świetna jakość i wyjątkowe walory składników użytych do przygotowania dań dają im niezrównany smak, którym można delektować się tylko w tym miejscu - albo we Włoszech.
Wizyta w tej restauracji jest zatem sposobem także na to, by w wyobraźni przenieść się na Półwysep Apeniński i przypomnieć sobie włoskie wakacje.